Omakase日式食肆生意清零4個月蝕逾百萬 港久未開關流失逾半食客

撰文:陳淑霞
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以Omakase(廚師發辦)作招徠的日本料理店在新冠疫情下大受歡迎,但有經營者則指只是表面觀感,直言疫情跌宕帶來重創,曾嘗生意「清零」,需休業逾四個月,最少虧損逾百萬元,險些關門大吉,幸有熟客「共存」,始免流血不止。

疫情轉趨明朗,但本港開關無期,餐廳位處商業區周邊,自香港勁敵新加坡開關後,不少從商的外籍食客相繼離港,流失率高達逾半,「有啲熟客WhatsApp我,話唔會再返嚟(香港)喇,問我幾時嚟法國玩,呢一浸(打擊)……好傷㗎。」

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隱身灣仔的一間日本料理店,訪問當日的午市時段坐滿白領,晚市的Omakase(廚師發辦)預約,亦已額滿。門庭若市的背後,暗藏內傷,負責人Suki直言,開業17年以來,疫情所致的困境前所未見。

以每日空運到港的海鮮及食材作招徠,更陷入兩難。「開得門就要嗌定貨,但(無客嘅話) 魚生唔留得,唔新鮮就要扔,唔似得雪藏貨可以擺得耐。」

疫情回穩,生意再遇起色,訪問正值餐廳「落場」時,Suki與師傅忙於交接及準備晚市。(夏家朗攝)

第五波疫情前續約 晚市禁堂食大受打擊

去年疫情肆虐時,防疫措施「加辣」,晚市生意迅速「清零」,萬般無奈下唯有休業。Suki憶述:「一個人都冇,咁索性不如唔好開啦,燈油火蠟都可以慳番。」結果仝人停工長逾四個月,小店烏燈黑火。

開源節流下,佔經營成本近半的人工開支依然吃力,雖然當時未有政府「補就業」資助,但她仍堅持向員工出半糧,「咁啲同事做咗咁多年,(佢哋)唔食都要交租嘛。」租金是固定成本,難以節約,她估計至今已虧損逾百萬元,更曾萌生結業念頭「止蝕」,「所以有諗過,搞唔掂嘅話,就唔做嘅,起碼唔好再流血先啦,再流就死㗎喇嘛。」

剛過去的一年充滿跌宕,去年踏入秋季,原以為迎來轉機,不少人更看好今年市道,「你會留意到好多新舖頭係年頭或者(去年)聖誕開嘅,佢哋係諗住嚟緊就會起飛同埋會開關呀嘛」,但未幾第五波疫情爆發,她亦始料未及,「唉,我仲啱啱續咗租約。」港府重推晚市禁堂食令,再令生意一落千丈,「所以呢幾年都好難捱啊。」

她慶幸業主伸出援手減租數月,亦得不少熟客回頭捧場,始得以捱到今天,「其實真係好多謝佢哋。」

Suki指,隨着日本通關,日圓匯率大跌,相信會對生意帶來短暫影響,但始終不及疫情的重創。(夏家朗攝)

新加坡開關 外籍食客相繼離港失逾半客源

近日疫情轉趨明朗,但經濟下行,又是一大難關:「呢兩個月成個市道真係差,夜晚條街都真係無咩人行。」自香港勁敵新加坡開關後,不少從商的外籍食客相繼離港,流失率高達逾半,「有啲熟客WhatsApp我,話唔會再返嚟(香港)喇,問我幾時嚟法國玩,呢一浸(打擊)……好傷㗎。」

前景未明,有客人建議轉攻較少坐席的樓上舖,「我話係囉,我諗下啦,但其實我哋好多係家庭客嚟㗎嘛,成家人、廿個人過嚟。」若要轉型則定價亦要提高,現階段暫時作罷。
她期盼港府出手為飲食業「救亡」,「政府如果再出多次『補就業』緊係好啦,佢如果有錢嘅話」,亦渴望盡快開關,帶動經濟及市道,「0+3都冇埋就最好喇。」

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