男人的浪漫 沙田陳根記老闆:開心唔係一定要搵錢

撰文:梁銘恩 周詠雯 文皓心
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位於沙田禾輋的陳根記遠近馳名,近百張枱,晚晚爆滿。以為老闆只顧數銀紙你就錯了,老闆周恆落手落腳,外表兇神惡煞,內心有如慈父,對大學生尤其愛錫,正如他說:「開心,唔係一定要搵錢。」
跟他聊天,你會發現有種男人的浪漫,名為「鐵漢柔情」。

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講起男人的浪漫,
多數人會聯想到豆腐火腩飯,
不過陳根記最知名的菜式,
是Wasabi手撕雞、蠔餅、胡椒蝦、
燒乳鴿、椒鹽鮮魷、滷水拼盤等,
雖無火腩,但全是「佬味」十足大牌檔風味。

陳根記店內近百張枱晚晚爆棚。(周詠雯攝)
廚房傍晚5時半開爐,師傅密密炒沒停過。(周詠雯攝)
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廚房傍晚5時半開爐,直至凌晨1時,
八隻鑊,全晚炒過百張枱的餸,
32年來幾乎年終無休,
老闆周恆晚晚現身:
「啲人問我點解唔休息呀,錢搵唔晒,
但我覺得開檔係樂趣,
有興趣先可以做足幾十年」。

周恆當年借錢頂下陳根記,將這個招牌扛在肩上,一扛便轉眼數十年。(周詠雯攝)

老闆周恆外表酷似「江湖大佬」:
黝黑的皮膚、結實的右臂上
紋有一條青龍,
不時聽到他叉著腰大聲催促員工上菜。
外表兇神惡煞,內心卻更似一個慈父,
「我見到後生仔女好開心㗎」。

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周恆經營陳根記數十年,其子(右)決定接班,在陳根記做廚。「再練多幾年啦,我信佢之後會得嘅!」周恆說。(周詠雯攝)

每逢開學都會有大學生
就迎新活動向他「R Sponsor」(徵求贊助),
「一年都超過10單啦」。
他豪爽地說:
「你食得幾多都俾你,
你飲得幾多都俾你......
可能我自己冇讀大學啦,
我好戳佢哋開心呀其實」。

記者採訪當日,港大划艇隊共廿多人一同到陳根記食飯,不亦樂乎。(周詠雯攝)

大學生最鐘意「搵食」,
開sem飯、Re-U飯、過3飯,
大排檔主打平靚正,
一張大圓枱十多人也夠坐,
曾有中大生包下陳根記40多圍枱辦迎新宴,
逾四百人穿著soc tee開餐,
人頭費亦不過60元。

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港大划艇隊的Joyce指,在陳根記用餐「好熱鬧」、「一聽倒嚟呢度大家都好興奮」。(周詠雯攝)

周老闆說有人賞識最開心,
「開心,唔係一定要搵錢…
最緊要人頭,銀頭我唔愛,
多少我覺得無所謂」。

即使做了老闆,周恆亦會在廚房內灼菜,再交由同事爆炒。訪問當日雖然天氣並非酷熱,但廚房的溫度亦會令人汗流浹背。(周詠雯攝)

在Google上尋找陳根記資料,
大部份都是食評,
當中不乏台灣及內地旅客推介,
除味道好,也因為價錢「抵食」。

陳根記由一個爐頭十數枱,
開到現在八爐九十枱,
「人變咗、價錢變咗、款式變咗,
但我對客嘅熱情無變過」,

周老闆說待客之道一定有求必應,
「炒餸係手作功夫,唔係機器啤出來,
水準未必碟碟標準,所以有咩問題我係包換」。

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陳根記全店有近百張檯,多客人時,傳菜阿姐需密密手忙足一整晚。(周詠雯攝)

為保持水準,
周老闆經常留意客人有沒有「食剩」,
如有,他就要「QC」,
「如果個客食淨嘢,
我會自己食返睇下咩事
個客唔食一定有原因」。

力不到不為財,
57歲的周老闆「通坑渠洗地乜都做」,
由入貨、到開舖、上菜、下廚,
通通都落手落腳,
他自信地說:「我行過廚房,
聽下聲就知部抽油煙機有冇壞」。

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陳根記一做就三十年,周老闆幾乎晚晚落場,在廚房炒餸、樓面寫單、傳菜和執檯。周老闆笑言,「做老細就係咩都要做㗎啦!」(周詠雯攝)

有人或會好奇為何陳根記老闆不姓陳,
原來有段故。
陳根記本是雲吞麵店,老闆叫陳耀根,
「我初初來係打工嘅,
做咗2、3年個老細唔做
就話不如頂畀我啦......
可能見我勤力啦,哈哈」,
「嗰時4千5蚊人工咋,
生借死借借返來頂手嘅」。

因為賣雲吞麵缺晚市生意,
嘗試加添小炒菜式,
「試下炒下野囉,
炒下生炒骨呀,炒下蜆,
每樣添啲添啲就演變成咁樣」。

「做咩都好,唔俾心機就玩完」,
成功沒有捷徑,只有經營。

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