SEVVA結業|打造夢工場16載 創意馳騁無限 郭志怡︰要講聲多謝
中環高檔餐廳及酒吧SEVVA,今年5月正式結業。老闆郭志怡(Bonnae Gokson)於上月尾,舉辦了一場盛大的告別派對,城中名流雲集,為這經營16年多的「心血結晶」畫上一個華麗的句號。
出身本港傳統名門望族,祖父是永安百貨創辦人之一,郭志怡人生成功順遂,外人眼中似乎是理所當然的事。但郭志怡用時間證明,她所擁有的一切並非垂手可得,當年接手中環太子大廈頂樓一個「爛溶溶」的舊單位,再經巧手一步步變成心目中的「夢工場」,贏盡口碑,華麗背後有個非凡故事。
訪問相約於下午三時開始,兩時五十分,已看到一身黑色幹練裝束、妝容醒神的Bonnae現身在SEVVA餐廳內。只見她眼看四周,與職員交頭接耳,然後找了張光線十足的餐枱著記者坐下,還一臉淑女地問:「你哋要唔要飲啲嘢先?我哋秘製嘅熱雪梨水好潤,無落糖架,淨係加咗靚蜜棗,最啱冬天飲!」
等待雪梨水送上期間,記者先環顧餐廳四周。SEVVA立足在中環太子大廈頂樓,餐廳因應景觀簡單分為Bankside dining room跟Harbourside dining room兩邊,前者佈置含蓄而典雅,後者繽紛而有活力。顧客踏出露台,所看到的360度中環景觀,既遠且近,十分獨特。
餐廳東面是舊終審法院兼皇后像廣場;背靠滙豐總行;西面鄰近置地;面向文華東方酒店及開闊維港海景。在這過萬呎空間內,前一方名媛貴婦享受下午茶,後一方金融才俊聚腳慶功;上一秒情侶求婚,下一秒遊客慕名打卡,每分每秒都有不同故事在上演。
時裝界名人攻餐飲 甲廈天台創業
故事上演的地方,裝潢美侖美奐,然而誰又想過它前身如何?多年前,Bonnae初踏足太子大廈頂樓,這裡早已空置兩年,是個破破爛爛的單位;接手後,她請來美國首屈一指、曾在白宮拿過獎的建築師Calvin Tsao,來為1950年代已興建的舊樓重新裝修。單是遊走各大政府部門申請不同許可,就耗上9個月時間。
結果,原本只有七呎的樓底,被她擴至十多呎,日久失修又黑漆漆的單位,又加設了落地玻璃窗及露台,增加空間感。郭志怡笑言,「SEVVA係佢﹙Calvin Tsao﹚接過最細嘅Project,屋企同佢係世交,佢先肯做咋!」而出身名門望族的Bonnae,原任職Chanel亞太區形象總監,就在這裡開展屬於她的飲食王國,前後16多年、近6,000個日子。
築夢16載優雅謝幕 郭志怡:要講聲多謝
她回憶道,開業初期,人人都認為她屬於時裝界,搞餐廳只是如「柴娃娃玩泥沙」,連友人亦大潑冷水,看輕道︰「做餐廳咁細嘅生意,可以搵幾多錢?」但自言「男仔頭」的她,為賭一口氣,咬緊牙關努力做下去。「好多人以為我做兩年就倒閉,唔識做生意。但你話我唔得,我就愈要證明畀你睇,我係好認真。你知唔知幾多人望實?真係好多!」
頂著家族光環,活在鎂光燈下,但凡出了一點小差錯,亦可能被無限放大。堅持了16年,最終交出一張亮麗成績表,SEVVA成了香港天台酒吧的「天花板」,但她卻不肯獨自攬功。「我個腦轉得好快,上帝畀咗我呢個creative talent(設計天份),一望就知道邊度要加啲、邊度要減啲。但如果無我啲伙計,我係nobody。呢度係大家一齊完成架,你有個idea,佢哋幫你呈現。」Bonnae由衷道:「我做咗16年仲係度,要講聲多謝,亦好感恩!」
靚景是配襯 要有「Wow Factors」
雖則座落錢味濃的金融區,SEVVA卻讓Bonnae的設計天份無限馳騁。時裝出身的她,講求衣著有層次,搞餐飲也要有特色,必須做好「Blending(混合交融)」,「室內設計最容易係只用一、兩隻色,好似我舊時間屋咁,但當慢慢學習,就懂得點樣有層次,點樣將唔同嘢要拼埋一齊,又取得和諧,好似交響樂團。」
的確,走進SEVVA,不同區域有不同氛圍,各有賣點,一次過迎合各類型的顧客。「我每個區都會有一個『Wow factor』(驚喜元素),呢邊﹙Bankside dining room﹚靜啲,通常啲人鐘意用嚟傾大生意;嗰邊﹙Harbourside dining room﹚輕鬆啲;出邊﹙露台﹚啲人又鍾意食雪茄。你叫鍾意嘈嘅人,坐呢邊佢未必鐘意。你就得邊個?咪由佢!」
話音剛落,Bonnae立即如數家珍,先講掛在「Bankside dining room」牆身的攝影相作,「呢啲相面積太大,入唔到lift,要請人逐層逐層搬上去,結業後點樣拎走,我都好頭痛!」再來近門口的一幅植物牆,「啲植物全部都係真架,當時係全港唯一一幅真嘅植物牆。我好錫佢哋,佢哋又會生得好啲。全部都要特別打理,好似小朋友咁!」隨之細數天花的吊燈,一臉自豪︰「嗰盞粉紅色吊燈,原本掛喺英國領事館,五年幾前我係一間好出名的antique shop(古董店)買,係真品嚟!」
坐擁無敵靚景,仍大費周章將餐廳變夢工場,只為呈獻最美、最好的藝術品於世人眼前。「講靚景,大把地方有得睇,灣仔都有,但關鍵係你點令一個地方cosy(舒適),所有嘢拼埋一齊係有energy,無enery咩都假,所以成幅『綠牆』 係真!」
小小廚房 菜色包羅萬有
問她源源不絕的靈感從何而來,她就這樣答:「我的確無讀過design and architecture(建築設計),但我隻眼train得好緊要。」
勿以為她口氣大,郭志怡的祖父郭順是永安百貨創辦人之一,小時住赤柱大宅,一間飯桌可坐50人;大學修讀商業管理,之後跟姐姐、Joyce Boutique集團創辦人馬郭志清做時裝16年,又擔任過Chanel亞太區形象總監,自然有一套美的哲學。或許,郭志怡三個字,幾乎是挑剔、高要求、「腌尖腥悶」的代名詞,但如斯薰陶,誰人能及?
所謂「三代富貴,方知飲食」,翻開SEVVA餐牌,既有廣東菜、上海菜、印度菜、泰菜,也有意大利菜、法國菜等,更有獨門甜品,菜式包羅萬有,拼成豐富的樂章。「我係香港大,食果啲嘢唔只中國餐,很多『mix of everything』,你喜歡食什麼都可以!」即便是半世紀甲廈天台,也變出多國食物,是裝修以外另一教人流連忘返的元素,「我哋呢度廚房好細,但乜都有得食,所以有上海鑊、廣東鑊、西餐、刀房!仲要整到蛋糕,有個位可以洗碗。唔好忘記呢度係舊樓又係天台,要符合好多唔同政府建築規例!」Bonnae 自豪道。
揀豉油與員工「較勁」︰My sense is so strong
然而,當一個「腌尖腥悶」老闆的客人,會很幸福;但當她的員工,卻絕對是魔鬼訓練。她掩咀笑稱,「同我做嘢,佢哋真係go crazy架,佢哋口頭禪係『有無搞錯呀,小姐?』」
Bonnae分享道,有一次自己在外面嘗到一款豉油,覺得鮮味十足,之後更回餐廳興奮告訴大廚,希望SEVVA也用那種豉油。豈料卻遭一眾員工大反白眼,反問:「有無搞錯呀,小姐?嗰枝豉油係正常三、四倍嘅價錢,啲人係咪真係食得出,滴豉油有唔同先。」
「我眼碌碌望住佢哋,叫佢哋畀次機會我。試下擺5款唔同嘅豉油畀我盲測,睇下係咪食得出囉。」那麼結果呢?她帶點得戚地笑著「開估」,「我梗係食得出喇,直到今日我簽單,都係嗰種豉油。My sense is so strong(我感官十分敏銳)。所以佢哋跟咗我做咁耐,成日聽我點,好可憐架。」
名門之後 餐廳見盡人性
然而,她口中雖說一眾伙計「可憐」,但實情是,餐廳內多的是跟著她十多年,都不願離開的「老臣子」。眾所周知,在香港經營餐飲業留人甚難,但要維持一間餐廳穩定性,秘訣亦同在於人。「我哋無可能餐廳裝修到美侖美奐,但服務就差無可差。但大家都係人,有情緒,穩定性難免會有上落。重點係,做老闆唔可以高高在上,啲員工有咩事,你都要知,亦要有傾有講。」
她舉例指,如有日大廚手藝失準,不能劈頭便罵,而是要讓他們有尊嚴地學習。「鬧人的確好簡單,但重點係你要話畀佢知,邊度出咗問題,應該要點煮、幾時起鑊囉。」有時,當察覺員工英文水平未如理想,她又會化身「補習女王」,抽時間為員工惡補。訪問談得興起,一名餐廳員工剛好路過,笑著搭訕:「小姐真係好錫我哋,以前仲會同我哋去好多地方旅行架。」
一切美好,但也有見盡人性另一面。曾遇過伙計因借錢、賭錢,慘被連累上門討債;甚至有侍應在餐廳性騷擾他人,而鬧上法庭。「經歷過好多事好難堪,你永遠唔會忘記。」員工出事令她難過,偶有客人野蠻搗亂,亦相當考驗其應對功架。「有啲客好無禮貌,飲剩好少啤酒,有伙記收走,佢就發難鬧到人死。要人賠一枝香檳畀佢,好多呢啲人打橫行。」她沒有透露故事最後結局,只維持一貫優雅談吐與教養說,「人生唔係咁rosy(美好),點樣去處理,呢啲係你嘅經驗修為!」
臨別依依,Bonnae認為,這些年來最值得自豪的,是將SEVVA打造成香港以至國際性的社交及娛樂地標,集美食、音樂、頂級家品與藝術於一身。「呢度咩都有可能發生,你可以喺度講生意、輕鬆飲下酒,甚至傾心事休息,我都好歡迎。我希望SEVVA可以畀到人一種家嘅感覺,而唔係食完嘢就趕住走,而我做到咗喇!」